2022-03-07 11:40:27• hírek • Bede Emőke

Az ellenőrzött autók közel felénél komoly meghibásodásokat fedeztek fel a RAR munkatársai

A Gépjármű-nyilvántartási Hivatal 2021-ben nem kevesebb mint 75.600 gépjárművet ellenőrzött országszerte, mely kb. 10.000-rel több, mint az előző évben. A vizsgálatok nyomán kiderült, hogy az ellenőrzött járművek 46,39 százaléka valamilyen komoly, nem ritkán veszélyes meghibásodással közlekedik.

A legtöbb hibát az elektromos- és világítási rendszerben fedezték fel (28,64 százalék), de az autók egynegyedének esetében a károsanyag-kibocsátás mértéke sem felelt meg az előírtaknak (25,65). Külön kategóriát képeznek továbbá a felfüggesztéssel, a tengelyekkel, a felnikkel és gumiabroncsokkal kapcsolatos hibák és eltérések (13,81), valamint az első és hátsó szélvédőt, oldalsó ablakokat és tükröket érintő problémák is (12,97).


Nem megfelelően működő fékrendszerrel a bevizsgált járművek 5,35 százalékának esetében találkoztak a RAR munkatársai, az autók 1,71 százalékánál pedig a vezérlés sem az elvártaknak megfelelően működött. Mi több, az ellenőrök 4.941 esetben olyan súlyos meghibásodásokra is bukkantak pl. a fékrendszer kapcsán, melyek bármelyik pillanatban közlekedési balesethez vezethettek volna.


Az ellenőrzött autók 2,9 százalékának nem csak a műszaki állapotával volt gond, hanem a papírjaival is: a műszaki vizsgát (ITP) igazoló dokumentum több esetben is hamis, lejárt vagy hatóságilag érvénytelenített volt.


A 2021-es év folyamán a RAR munkatársai és a közlekedési rendőrök összesen 26.639 pénzbírságot szabtak ki, 21.760 forgalmi engedélyt vontak be, 279 autóval tulajdonosaik már el sem hajthattak a helyszínről, 386 ITP-igazolást pedig érvénytelenítettek. Ugyanakkor a RAR hangsúlyozza, hogy az ismertetett számok nem feltétlenül tükrözik a romániai gépjárműpark állapotát, ugyanis a hivatal munkatársai az ellenőrzések során elsősorban azokat a járműveket állítják meg, amelyek kapcsán erős gyanú merül fel a műszaki hibák meglétére.


Az ITP-állomásokon is ellenőriztek


A RAR tájékoztatása szerint a tavalyi évben összesen 4.666 ellenőrzést tartottak azon cégeknél, akik időszakos műszaki vizsga elvégzésére jogosultak. Az ezek alapján kiszabott pénzbírság értéke elérte a 4.224.100 lejt. A leggyakrabban felfedezett hibák között említhetjük az elvárásoknak nem megfelelő vagy nem engedélyezett berendezéseket, illetve a műszaki vizsga folyamatával kapcsolatos előírások be nem tartását is.


2021-ben egyébként 2.440 engedéllyel rendelkező ITP-állomást jegyeztek az országban. Tavaly 370-nel bővült az ITP-állomások köre, 67 esetben azonban a tulajdonosok úgy döntöttek, végleg felhagynak e tevékenységgel.


A RAR ellenőrei a 12 hónap alatt 98.208 autót vizsgáltak felül, és 16.982 esetben végeztek megfigyelő tevékenységet, beleértve a korábban készült videófelvételek elemzését is. Ezek nyomán 979 állomást bírságoltak meg, a tapasztalt szabálytalanságokat pedig az ilyenkor kiállított igazolásban is feltüntették. Voltak azonban olyan vizsgaállomások is, melyek nem úszták meg pénzbírsággal: 171 esetben a RAR megvonta az időszakos műszaki vizsga végzésére feljogosító engedélyt, ugyanis az adott állomások egy év leforgása legalább két szabálysértéssel vagy egy egyszeri, de rendkívül súlyos mulasztással megbuktak a hatósági ellenőrzésen.


Közel 700 ezer kiállított törzskönyv


A Gépjármű-nyilvántartási Hivatal tájékoztatása szerint 2021-ben 687.105 törzskönyvet állítottak ki a RAR-kirendeltségeken, ezek közül 491.731-et használt járművek esetében igényeltek. Ezzel kapcsolatban a hatóság hozzáteszi, hogy a törzskönyvezés miatt vizsgára jelentkező használt autók 21,35 százaléka az első ellenőrzésen megbukott, azaz magyarán szólva ötből egy használt autó nem felelt meg a műszaki elvárásoknak.


Egyre népszerűbb az online előjegyzés


A RAR-kirendeltségekhez befutó előjegyzések közel felét (49 százalék) interneten keresztül, a rarom.ro oldalt használva kérték az ügyfelek. Ez azt jelenti, hogy a 706.703 időpontfoglalás közül 346.123-at, a tavalyinál több mint 40 ezerrel többet online igényeltek a járműtulajdonosok.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: